Chokladkolakaka med hallon och maräng!

Denna goda kaka hittade jag i hembakats tidning nr 6/2013. Den blev väldigt god, det är alltid en god kombo med choklad och hallon. Jag gjorde i en mindre springform ca 18 cm så jag gjorde bara en halv sats. Detta är första gången jag gjort italiensk maräng och jag blev mycket nöjd med den. Dock blev det lite missöde vid gräddningen av marängen då först inte min brännare fungera och sedan körde jag den för länge i ugn så den blev svart. Som tur var gick de skrapa bort och så in i ugnen igen en betydligt kortare tid.
Ingredienser:
- 125 g smör
- 1½ dl socker
- 2 ägg
- 1½ dl ljus sirap
- 3 dl vetemjöl
- ½ dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- ½ tsk bakpulver
- 100 g hallon, färska eller frysta
- Potatismjöl
Italiensk maräng:
- 4 äggvitor
- 1/2 dl vatten
- 2 1/2 dl strösocker
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält smöret i en kastrull och rör ner socker, ägg och sirap. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner det i smeten.
- Smörj en rund form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter med smör och strö över kokos. Häll smeten i formen. Doppa hallonen i potatismjöl och tryck ner dem i smeten.
- Grädda kakan mitt i ugnen 25-30 minuter. Låt kakan kallna.
- Italiensk maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum med hushållsassistent eller elvisp. Koka under tiden vatten och socker till 121 grader i en kastrull.
- Häll den heta sockerlagen långsamt över äggvitan under vispning på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blir seg, glansig och har svalnat.
- Spritsa eller bred marängen över kakan. Bränn av marängen med en brännare eller grädda den i någon minut, högst upp i ugnen på grillvärme ca 250 grader. Men glöm inte ha koll på marängen så det inte blir som för mig att den blir svart.

Bilden ovanför är före jag brände den som tur var gick den rädda.
