30 års tårtor!
När min sambos syster fyllde 30 så gjorde jag dessa två tårtor. Var kul att få göra en mirandanalle då jag har varit sugen på att prova de ett tag. Blev rätt nöjd med den för att vara den första.

Ljusa bottnar
vaniljkräm
jorgubbar och grädde
spackladmed chokladsmörkräm
täckt med dekorfondant
figurer i sockerpasta


Tårta med rosett
Denna tårta har jag gjort till idag då mina föräldrar kommer hit och hälsar på.
Chokladbottnar
Spacklad med chokladsmörkräm
Täckt med marsipan
Dekorationer i dekorfondant


Limemousse!
Denna passar jättebra ihop med kokosmoussen och är enkel att göra.
Ingredienser:
- 4 dl vispgrädde (Valios lactosfria)
- 2 dl creme fraiche (valios lactosfria)
- 2 dl matlagningsyoghurt ( jag använde lactosfri turkisk yoghurt)
- 1,5 dl socker
- 2 tsk rivet lime skal
- 1 dl pressad lime saft (ca 4 lime)
- 5 gelatinblad ( kan ha i mer om man vill ha den hårdare men jag tycker 5 räcker)
Gör såhär:
- Vispa grädden lätt.
- Vispa creme fraiche och matlagningsyoghurt och socker i en bunke tills sockret har löst sig.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5 min.
- Häll limesaften i en kastrull och lägg i gelatinbladen och låt dem smälta. Rör sedan snabbt ner de i creme fraiche blandningen.
- Vänd sedan ner den vispade grädden.
- Ställ i kylen ca 2-3 h.
Limemoussen är lika god att äta som den är som att ha i en tårta. Den är väldigt syrlig och fräsch.
kokosmousse
De här moussen är väldigt god tillsammans med limemousse, banan eller choklad. Min favorit är chokladbotten med kokosmousse och limemousse.
Ingredienser:
- 2 dl creme fraiche ( jag använde valios lactosfria)
- 1,5 dl socker
- 2 dl vispgrädde ( jag använde valios lactosfria)
- 2 dl kokosflingor
Gör såhär:
- Blanda samman creme fraiche och socker, vispa till sockret har löst upp sig.
- Vispa grädden hårt.
- Blanda i kokosen i creme fraiche blandningen.
- Ha sen i grädden och rör om.
- Låt stelna i kylen minst 3 h.
Sen är det bara att fylla tårtan eller äta den som efterrätt.
Nötkrämsmousse
Denna mousse hade jag i Newcastle tårtan som min sambo fick när han fyllde år. Den var väldigt god och passade bra ihop med bananmousse. Den är enkel att göra också vilket är ett plus.
Ingredienser:
- 200g nutella/hasselnötskräm
- 3 dl vispgrädde
Gör så här:
- Blanda nötkrämen med lite grädde så den blir lösare,
- Vispa resten av grädden hård och vänd ner den i nörkrämen
- Sen är det bara att fylla tårtan med krämen eller äta den som efterrätt.