Browniekaka med hallonmousse
Denna har jag gjort en gång förut och den blev väldigt god går att göra med den mousse man gillar. Jag har än bara gjort med hallon då det alltid går hem hos alla men nästa gång blir de prova kokosmousse på. Den går bra att gör kvällen innan man ska äta den. Receptet på brownibotten hitta jag på Elinsbakficka.
Browniebotten:
- 125 g mörk choklad
- 100 g smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smält choklad och smör i vattenbad. Ta av från spisen.
- Rör i strösockret och rör tills det är väl blandat.
- Ha i ett ägg i taget och rör om emellan.
- Tillsätt vaniljsocker och salt. Vänd ner mjölet med en slickepott.
- Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Täck gärna botten med bakplåtspapper.
- Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen 25–30 minuter. Låt svalna.
- Gör sedan hallonmoussen.efter
Hallonmousse:
5 dl hallon ( el andra bär)
3 gelatinblad
0.75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2,5 dl vispgrädde
Gör såhär:
- Koka ihop hallon och socker till en tjock sås, mosa hallonen mot kanten så du får ut så mycket saft det går från hallonen.
- Sila såsen så kärnorna försvinner.
- Blötlögg gelatinet.
- Rör ner gelatinbladen i den varma såsen.
- Låt såsen svalna rör sedan i vanlijsockret.
- Vispa grädden och blanda försiktigt ner hallonsåsen i grädden.
- Bred hallonmoussen på den avsvalnade browniebotten och ställ i kylen minst 2 h eller över natten går också bra.
- Jag spritsade även på lite grädde som dekoration.

Cookie dough tryfflar
Då jag gillar kakdeg så tänkte jag att dessa måste jag testa. De tog inte lång stund innan de var uppätna kan jag lova.
Ingredienser:
- 110 g smör
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl farinsocker
- 2 msk mjölk
- 1/2 tsk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 dl hackad choklad ( jag hade mörk)
- 200 g blockchoklad
Gör så här:
- Vispa ihop smör, socker och farinsocker i några minuter.
- Häll i mjölken och vaniljsockret och blanda ihop ordentligt.
- Ha sedan i mjölet, salt och den hackade chokladen.
- Forma degen till små bollar.
- Ställ in dem i frysen 30-60 min.
- Smält chokladen och doppa de frysna bollarna i chokladen. strö över strössel.
- Låt chokladen stelna.
- Hoppas de smakar

Snickerskakor

Hej! Nu har det varit dåligt med bloggandet ett tag. Jag har bakat en del så är bara de att jag inte hunnit lägga upp det än. Gjorde mammas goda snickerkakor för ett tag sen. Rekomenderas verkligen de blir jättegoda.
Ingredienser:
- 3 ägg
- 4 dl socker
- 200 g smält margarin
- 4 dl vetemjöl
- 3 msk vaniljsocker
- 1 1/2 tsk bakpulver
- 1 påse salta nötter ca 175 g
kola sås:
- 2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk kakao
- 1 dl ljus sirap
- 1 dl grädde
- 4 msk smör
- 200 g smält mörk blockchoklad ( att ha överst på kakan)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Vispa ägg och socker pösigt
- Tillsätt smält margarin, vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver, rör ihop. Bred ut smeten i en långpanna ca 20 * 30 cm strö på jordnötterna och grädda i ugnen 15-20 min.
- Gör under tiden kola såsen.
- Blanda ihop alla ingredienser till kola såsen i en kastrull och koka ca 8 min, rör hela tiden.
- Häll sedan över den varma kakan när den är klar i ugnen.
- Låt kakan kallna och smält sedan blockchokladen och bred den över kakan.
- Låt chokladen stelna och sedan är det bara att äta!