Frasiga kolagömmor!

 
 
 
Detta recept hittade jag i tidningen hembakat nr 1 2014. Goda kakor med härlig kolasmak tänk bara på att inte koka kolan för länge min blev nästan som knäck. 
 
Ingredienser:
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 dl havregryn
  • 1 ägg
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 3 dl vetemjöl

Kolasmet

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk kakao

Garnering

  • flingsalt

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Blanda ihop smör, socker, havregryn, ägg, bakpulver och mjöl till en deg.
  • Forma 15–18 bollar av degen och lägg dem i folieformar, ca 6 cm i diameter. Gör en fördjupning i varje boll och tryck upp degen på kanterna.
  • Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–15 min.
  • Kolasmet: Koka ihop alla ingredienserna i en kastrull och låt det puttra i 6-8 min.Jag kokade i 8 min och tycker då att kolan blev för hård så blir att koka kortare nästa gång.
  • Fördela kolasmeten i kakformarna. Ställ kakorna i kylskåpet en stund och låt kolan stelna. Strö lite flingsalt på toppen.
 

Bountykaka!

 
Bounty älskare som jag är så var jag tvungen testa denna kaka. Supergod blev den. Rekommenderar den verkligen speciellt om du gillar bounty.
 
Ingredienser:

Botten:
  • 3 ägg
  • 4 1/2 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 4 msk kakao
  • 225 g smör eller margarin (smält)
  • 1 1/4 dl kokande vatten
 
Kokosfyllning:
  • 225 g smör eller margarin (smält)
  • 4 dl florsocker
  • 2 ägg
  • 3/4 paket kokos (ca 150 g)
Chokladtäcke:
  • 200-250g blockchoklad, ljus eller mörk
  • 1 1/2 msk olja
Gör så här:
  • Börja med att vispa ägg och socker pösigt.
  • Tillsätt mjöl, vaniljsocker, bakpulver och kakao.
  • Blanda sist i smöret och det kokande vattnet.
  • Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, grädda i ca 175 grader i 15-20 minuter.
  • Låt kakan svalna.
  • Gör kokosfyllningen genom att smälta smöret i en kastrull och sedan röra ner florsocker, ägg och kokos.
  • Bred fyllningen på den kalla kakan.
  • Smält blockchokladen tillsammans med oljan och bred ut den på kokoslagret.
  • Låt allt stelna. Förvara i kyl eller frys.
     
     
     
     
     
 

Kaffekopp tårta!

 
Denna tårta gjorde jag till min syster när hon fyllde år. Kul att prova göra en rund tårta. Jag använde en skål som jag täckte med plastfolie och sen la jag i en botten och fyllde på som vanligt mellan bottnarna. Packade ihop den hårt och ställde en skärbräda på för att trycka ihop den extra. Lät den stå i kylen över natten.
 
Ingredienser:
Ljusa bottnar
Blåbärsmousse
Vit chokladmousse
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
 
 

Vasalopps tårta!

 
 
 
Då min sambo både fyllde år och åkt vasaloppet så kändes valet att tårta självklart. Kul att göra lite annorlunda form på tårtan.
 
 
 
Ingredienser:
Ljusa bottnar
Spacklad med grädde
Täckt med marsipan
Dekorationer i ballinas modelling paste
 
 

Pågen tårta

Denna tårta gjorde jag till sambons jobb när han slutade där.
 
Innehåller:
ljusa bottnar
Mosade bananer och grädde
Spacklad med grädde
täckt med marsipan
 
 
 
 
 
 
 
 

Banankaka!

 
 
Banankaka är en favorit som är enkel och god och funkar både att äta som den är och med grädde eller glass.
 
Ingredienser:
  • 75 g smör
  • 2 1/2 dl socker
  • 2 msk mjölk
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 mogna bananer
  • 100 g hackad blockchoklad
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
Gör så här:
  • Smält fettet i en kastrull. Låt svalna.
  • Blanda det med socker, mjölk, salt, vaniljsocker, dela äggen och blanda i ägggulorna.
  • Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten.
  • Hacka chokladen och blanda den med mjöl, bikarbonat. Vänd
     sedan ner det i smeten.
  • Vispa sedan äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i 30-40 min i 175 grader.
  • Den ska vara lite kladdig i mitten då den är klar.

bakingandcreating.blogg.se

Denna blogg handlar om det jag gillar allra mest baka och skapa. Allt från tårtor, cupcakes och kakor till smyckestillverkning, scrapbocking och annat pyssel.

RSS 2.0