Macarons med citronsmörkräm!

 
Jag gillar att baka macarons eftersom man kan göra så många olika varianter av dem. Den här gången blev det franska macarons Leilas recept. Dom blev rätt bra men en del sprack litegrann. Jag färgade smeten med pastafärg då den är mer koncentrerad än hushållsfärg och ger skarpare färger utan att riskera att smeten blir för blöt. Färgen heter teal och är en av mina favoriter just nu.
 
 
Citronsmörkrämen:

125 g rumstempererat smör
1 ½ dl florsocker
2 äggulor
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron
juice av ½ citron

 

Vispa äggulorna. Vispa ihop smör med florsocker och vaniljsocker. Blanda i äggulorna lite i taget. Vispa gärna med elvisp. Den smakar ganska mycket citron så om man vill ha mindre är det bara att minska på citronjuicen.

 

Stansning!

Idag kom paketet men tagsen och flackjärnet som jag beställt, så ikväll har jag stansat mitt första hänge.Blev ganska nöjd för att vara första försöket. Lite snett och så men tycker de blev lite charmigt att man ser att de är handgjort :). Hoppas grannarna inte kommer störa sig allt för mycket på mitt bankande de kommande dagarna.
Gjorde även ett halsband i grönt och ett par ängelörhängen, kul när skaparlusten är igång och man bara kommer på fler idéer på vad man vill göra.
 
 
 

                                
 
 
 
 
 


     
 
  
 
 

Armband!

Igår så satt jag och pysslade med mina pärlor och det resulterade i ett nytt armband. Blev rött nöjd med kombinationen mellan läder, kedja och pärlor. Vad tycker ni?
 
 
 
 
 Här är några andra av mina favoritarmband i min favvo färg :)
 
 
 

Peppad!!

Idag har jag inhandlat bokstavs och nummer stansar från Clas Ohlson. Dom ska jag använda och stansa ord/namn på brickor som man kan ha i halsband, armband m.m. Nu väntar jag bara på min beställning från pagoni.se där jag beställt flackjärn och tags att stansa på. Hoppas att paketet kommer fort nu.
 
 
 

Cakepops!

 
 
 
Idag blev jag sugen på att prova en ny variant på cakepops. Jag tog chokladmuffins och nötcreme samt lite saft från en apelsin. Dom blev väldigt goda och var kul att dekorera också. Det som är bra med cakepops är att man kan använda vilken mjuk kaka som helst och sen blandar man med något man gillar t.ex: nötcreme, creme cheese, vaniljkräm m.m. 
 
Jag gjorde chokladmuffinsen ca 12 st
 
Ingredienser:
50g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 dl varmt vatten
1/2 dl kakao
2 1/4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 1/2 tsk bakpulver
50 g hackad mörk blockchoklad
 
Gör muffinsen såhär:
  •  Vispa det rumstempererade smöret med sockret pösigt. tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa ordentligt så det blir en jämn smet.
  • Blanda samman det varma vattnet med kakaon och vispa tills kakaon löst sig helt. Vispa sen ner det i smeten.
  • Sikta ner övriga ingredienser och blanda i den hackade chokladen och blanda försigtigt ihop allt.
  • Häll upp i muffinsformar och grädda ca 12-18 min i 180 grader.
 
Cakepopsen: 
 
Det du behöver är nötcreme, strössel och pinnar eller papperssugrör som jag använde. Jag köpte dem på TGR och klippte dem sen på mitten.
 
  
 ca 12 chokladmuffins
 
 
Mosa muffinsen i en skål och blanda i nötcremen. Jag använde ungefär halva nötcremen men det är en smaksak så man kan ha i mer om man vill. Jag tog även och pressade i saft från en halv apelsin och några droppar vatten för att den ska bli blötare så det går att göra bollar av smeten.
 
 
 
 
Gör runda bollar och stoppa in dem i frysen en stund innan de ska doppas i choklad.
 
 
 
Smält chokladen över vattenbad jag använde ca 250 g choklad
Doppa sedan en bit av sugröret i chokladen innan du sticker in den i chokladbollen så fäster sugröret bättre. Sedan doppar du hela bollen i choklad, låt den rinna av litegrann innan du strör på strösslet.
Jag ställde dem i ett  glas med ris vilket var ganska smidigt.
 
 
  Jag gjorde även några cakeballs som jag efter de hade stelnat la i knäckformar.

Halsband!

 
 
Det blev halsbandspyssel i veckan alltid lika kul speciellt när man  gör till andra och de gillar dem. Blev två liknande modeller men med olika pärlor. Ni får ursäkta den dåliga bildkvaliten. Jag skulle behöva investera i en ny kamera.
 
 
 
  
 
 
Det vänstra är gjort i vita och transparenta glaspärlor och det andra i transparenta och vaxade rosa glas pärlor.                  
 


 

Mangomousse!

Här kommer receptet på mangomoussen som jag hade i Väsktårtan. Jag tyckte den blev väldigt god speciellt tillsammans med chokladmoussen.
 
Ingredienser:
1-2 mogna mango ca 300g
4 gelatinblad
100g socker
3 dl vispgrädde
 
Gör så här:
  • Blötlägg gelatinbladen i 5 min.
  • Skala mangon och mixa köttet tills det blir en pure.
  • Sila puren.
  • Smaka av mangopuren med socker. Mängden socker beror på hur söt du vill ha den. ( jag tog mindre socker).
  • Lägg 1 dl av mangopuren i en kastrull och värm upp den.
  • Blanda i gelatinet och rör om så att de smälter, rör sedan ner i resten av mangopuren.
  • Vispa grädden och tillsätt mangopuren när den svalnat.
  • Ställ i kylen minst 1 h.
 
 

Väsktårta!

När Sofia fyllde år tyckte jag de passade med en väsktårta då hon gillar att resa. Blev rätt nöjd då jag aldrig gjort en sådan tårta förut. Dock så får man alltid nya idéer under tiden man dekorerar så redan sugen att prova göra en till.
 
 
 
 
Den innehöll ljusa bottnar
fylld med min favorit chokladmousse
spacklad med chokladsmörkräm
täckt med marsipan
dekorationer i sockerpasta
 

Min favorit chokladmosse!

Den här chokladmoussen är verkligen min favorit hur god som helst. Passar både som tårtfyllning eller bara att äta den som den är. Det räcker till ett tjockt lager tårtfyllning i en tårta 22-24 cm.
 
4 dl grädde
200 g mörk blockchoklad
2 äggulor
1 dl socker
1 dl mjölk
 
Gör så här:
  • Vispa grädden och ställ den i kylskåpet.
  • Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  • Vispa ihop äggulor och socker.
  • Koka upp mjölken i en kastrull och häll den över ägguleblandningen under omrörning.
  • Häll ägg-mjölkblandningen i en annan kastrull, hetta upp (ska inte koka) medan du vispar noga hela tiden och dra bort från värmen så fort blandningen tjocknat ordentligt.
  • Häll den varma äggmjölken över chokladen och rör om tills chokladen smält.
  • Låt chokladblandningen svalna innan du blandar ihop den med den vispade grädden.
  • Låt stå några timmar i kylskåpet innan du använder den.
 
 

Mini pajer!

Ikväll provade jag en ny efterrätt med marshmallowfluff på. Jag gjorde två varianter av den, ena med banan och hasselnötter och andra med blåbär. Min favorit blev den med blåbär men sambon gillade den med banan och nötter mest, gärna tillsammans med vaniljglass.
 
Räcker till fyra små formar
Pajdeg:
 
50 g margarin
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
0.5dl socker
 
Fyllning:
 
50 g mörk blockchoklad
0,25 dl kokos
2 msk ljus sirap
1 halv banan
2 msk hackade hasselnötter
0.5 dl blåbär
socker till blåbären
 
Marshmallowfluff:
 
2 äggvitor
1.25 dl vit sirap
1 nypa salt
2 dl florsocker
0.75 tsk vaniljsocker
 
Gör så här:
 
  • Börja med marshmallowfluffet. Vispa äggvitor, salt och sirap på hög hastighet tills det tjocknar ca 10 min.
  • Sänk hastigheten och tillsätt florsockret och sist vaniljsockret.
  • Blanda alla ingredienser till pajdegen och lägg hälften i formarna.
  • Skiva bananen och hacka hasselnötterna och lägg i två av formarna.
  • Lägg blåbären i de andra två och strö lite socker över.
  • Strö över kokosen, chokladen och ringla sen sirapen över.
  • Häll resten av pajsmulorna ovanpå.
  • Sätt in i ugnen på 175 grader i ca 20 min
  • Ta sedan ut formarna och spritsa/häll marshmallowfluffet på pajerna.
  • Grädda några minuter tills fluffet fått lite färg.
 
 

 

Randig tårta

 Denna tårta gjorde jag till idag. Önskemålet var en färgglad tårta med yoohoo & friends figuren på. Kul att få lite fria händer och prova nya ideér.
 
 
 
 
 
 
 
Tårtan innehåller ljusa bottnar
spacklad med grädde och täckt med marsipan
figur och ränder i sockerpasta
 
 
 
 
 
 

Färgglada kort

Det är kul att leka med mönster och färger när man gör kort. här är de två senaste jag gjort.

 
 

Newcastle tårta

När sambon fyllde år så blev de såklart en fotbollstårta av  hans favoritlag. Det är ljusa bottnar fylld med hassenötsmousse och banan mousse och spacklad med chokladsmörkräm och täckt i sockerpasta. Mycket god tårta. Recept på mousserna kommer snart.

 
 
 
 
 
 
 
 

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

bakingandcreating.blogg.se

Denna blogg handlar om det jag gillar allra mest baka och skapa. Allt från tårtor, cupcakes och kakor till smyckestillverkning, scrapbocking och annat pyssel.

RSS 2.0