Browniekaka med kolasås
Till fredagsfikat på jobbet idag så blev det att prova baka en browniekaka med kokos i som jag hittat i tidningen baka. I tidningen hade de stansat ut bitar och gjort som bakelser men jag valde att göra den i formen. Det blev väldigt gott, dock så blev kolasåsen lite väl hård efter att ha stått i kylen över natten men den mjuknade litegrann efter den stått framme ett tag. Men nästa gång blir det koka kolan lite kortare tid.


Browniebotten:
- 150g smör
- 150 g mörk blockchoklad
- 4 dl socker
- 2 1/2 vetemjöl
- 1 1/2 dl riven kokos
- 3 ägg
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret och hacka chokladen och låt den sedan smälta samman med smöret.
- Blanda kokos, socker och mjöl i en bunke och vispa sen ner äggen ett i taget.
- Vänd ner blandningen i choklad och smörblandningen.
- Smörj en form ca 20 cm i diameter.
- Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen ca 15-20 min.
- Den är klar när kanterna är torra men mitten fortfarande är lite kladdig.
Kola:
- 1 1/2 dl vispgrädde
- 1 1/2 dl ljus sirap
- 1 1/2 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Blanda allt i en kastrull och låt koka upp och puttra i ca 10-15 min koka inte för länge då den lätt blir väldigt hård.
- Låt den sedan svalna litegrann innan du häller kolan över browniebotten.
- Glöm inte ta fram kaka ur kylskåpet någon timme innan servering så kolan mjuknar lite.
Jag serverade grädde och blåbär till vilket blev väldigt gott.

Kommentarer
Trackback